Schelden

Ik hoor het steeds vaker, schelden met het woord kanker: "kankerwijf, kankerzooi, loop niet zo te kankeren".

Vreselijke uitdrukkingen vind ik het, die me elke keer weer een naar gevoel in mijn maag geven. Ik zie deze uitdrukkingen zelfs in vertalingen van televisiefilms en ze worden ook al in boeken gebruikt. Elke keer vraag ik me af: "Had men geen ander woord kunnen gebruiken?"

Want het doet zo ongelooflijk veel pijn om iemand te horen schelden met "kanker". Realiseren mensen zich wel, wat je iemand toewenst: een levensbedreigende ziekte, waar nog vele kinderen en volwassenen jaarlijks aan overlijden. Een ziekte, die zo moeilijk van te voren te traceren is en als het zich openbaart, is een zware behandeling nodig: operaties, chemokuren, bestralingen: de kinderen die het moeten ondergaan worden ziek en misselijk, raken hun haar kwijt, brengen veel tijd in het ziekenhuis door. De behandeling is zo zwaar omdat de ziekte zo moeilijk te bestrijden is. Veel kinderen zijn zelfs niet sterk genoeg om de behandeling te doorstaan en sterven tijdens deze behandeling, omdat hun hele immuunsysteem door de chemokuren aangetast is en ze zelfs een streptococcenbacterie niet kunnen overwinnen. Kinderen met Leukemie worden zelfs 1 1/2 tot 2 jaar behandeld voordat ze klaar zijn en dan nog weten ze niet of ze uiteindelijk de ziekte overwonnen hebben.

Ik heb hele kleine kindertjes in het ziekenhuis gezien, babietjes van een paar maanden oud, die behandeld werden met chemokuren en aan wie niemand kon uitleggen wat er met hen gebeurde. Ik heb grotere kinderen gezien, die hun kale hoofd voor de buitenwereld verborgen met een pruik of een pet; kinderen waarvan een been was afgezet in de hoop dat ze hierdoor de kanker zouden overwinnen.

De gevolgen van de behandeling zijn ook niet mis: intense vermoeidheid, leerproblemen, spieren die het nooit meer goed gaan doen, onvruchtbaarheid, groeiproblemen. 

Ik heb hele lieve, moedige, vrolijke, geweldige kinderen gezien, die dapper de strijd tegen hun kanker aangingen, maar toch het gevecht toch verloren.

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 400 kinderen kanker, waarvan ongeveer 100 kinderen komen te overlijden. Jaarlijks worden 400 gezinnen getroffen door angst, verdriet, zorgen en pijn. Voor al deze gezinnen zal het leven nooit meer hetzelfde zijn.

En dan heb ik het nog niet over alle volwassenen, die persoonlijk en in hun naaste omgeving geconfronteerd  worden met welke vorm van kanker dan ook.Ook zij worden dagelijks pijnlijk getroffen door de scheldwoorden met "kanker". 

Gelukkig heeft de medische wetenschap veel vooruitgang geboekt en overleven heel veel mensen en kinderen deze vreselijke ziekte.

Als ik iemand in mijn omgeving hoor schelden met "kanker" vraag ik meestal of ze dit niet willen doen. Soms leg ik ook nog uit waarom ik dat vraag.

Daarom ben ik heel erg blij met het initiatief van de voetbalclub Feyenoord om voor het begin van een voetbalwedstrijd flyers uit te delen met de tekst: " Wens jij dit iemand toe? Denk na, voordat je iets roept!" Naar aanleiding hiervan is zelfs een inzamelingsactie gehouden voor het Koningin Wilhelminafonds voor het onderzoek naar de bestrijding van kanker. 

Feyenoord, bedankt!  Ik hoop dat meer mensen jullie geweldige initiatief volgen.

 

Lees meer over de acties, die Feyenoord heeft gehouden. Klik hier.

 

Een Woordje

Kanker
Een Klein Woordje
Met Zo'n Groot Effect
Doet Je Huilen van Schrik
Een Woordje
Van Zes Letters Groot
Voor De En Een Scheldwoord
Voor De Ander De Dood

Tim Luimes